marți, 9 octombrie 2012

Pelerini la Stânceni

În 9 octombrie curent, un grup de douăzeci de francezi, aflat în pelerinaj, însoţit de Marie-Gabrielle Leblanc, istoric de artă şi jurnalist ce activează  în  presa catolică şi de Georgeta Iuga, româncă ortodoxă, arheolog, conservator la muzeu și iconograf, a făcut o oprire la Stânceni pentru a cunoaşte schitul, pentru rugăciune şi pentru masă. De două sau de trei ori pe an un astfel de grup alege să treacă pe la Stânceni. De ce?
În 1998, Marie-Gabrielle Leblanc, Georgeta Iuga și John Pole erau în România pentru un reportaj și pentru a repera locuri care puteau fi incluse în pelerinaje organizate. Reportajele au fost publicate în Famille Chrétienne, France Catholique, Feu et Lumière, Peuples du monde. La Moldoviţa, ele au surpriza să întâlnească un grup de cercetaşi francezi. Ce fac ei în România? Unul dintre ei scoate din buzunar o imagine mototolită : era o fotografie a Maicii Elisabeta. Surâsul ei atât de luminos o cucereşte pe Marie-Gabrielle. Iată, spune cercetaşul, am fost să dăm o mână de ajutor la schitul aflat în construcţie. Mergeţi şi-l vedeţi. Zis şi făcut. Din acea zi, călătoriile în România organizate de Marie-Gabrielle Leblanc includ şi Stânceni în itinerariul lor.
Datorită amabilităţii primăriei, lucrările în desfăşurare pe drumul Gudea, care duce la schit, nu au împiedicat autocarul să ajungă la destinaţie.
Pelerinii au plecat mulţumiţi să descopere un loc care nu apare în ghidurile turistice, dar unde au simţit viaţa de rugăciune pe teritoriul ecumenic.

Referitor la Maica Elisabeta: http://saintelie.perso.neuf.fr/maica_elisabeta.html

Grupul de pelerini împreună cu părintele Cornel