luni, 23 ianuarie 2023

Întâlnire ecumenică la Sanctuarul Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni / RENCONTRE ŒCUMÉNIQUE AU SKITE DE LA "SAINTE-CROIX" À STÂNCENI

 La inițiativa maicii Eliane, sâmbătă - 21 ianuarie 2023, Sanctuarul Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni a găzduit o întâlnire ecumenică în cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. În prima parte a întâlnirii, care a început la ora 14, Dr. Marius Crișan (cercetător la Universitatea Lucian Blaga, Sibiu) a prezentat: Experiența mistică în dialogul interreligios și ecumenic. O privire asupra gândirii teologice a lui PIERRE CLAVERIE. Prin expunerea sa, Dr. Marius Crișan a făcut cunoscută experiența de viață și gândirea teologică a episcopului catolic Pierre Claverie, dedicate dialogului interreligios și ecumenic, în contextul religios din Algeria în care acesta a descoperit faptul că „aproapele” pe care credința sa îl chema să-l iubească nu aparținea doar lumii creștine, ci și lumii musulmane. După expunerea sa, Dr. Marius Crișan a făcut o scurtă prezentare a cărții Spiritualitate Ecumenică. Experiență interculturală. Coexistență interetnică a Dr. Hanz Bruno Frohlich, care cuprinde, așa cum afirmă titlul, 25 de ani de experiență ecumenică, interculturală și interetnică a comunității din Sighișoara și care a fost oferită cu generozitate tuturor participanților. Apoi, Dr. Hanz Bruno Frohlich (pastor al Bisericii evanghelice din Sighișoara) a prezentat: Teologia Crucii în gândirea preotului martir DIETRICH BONHOFFER. Prin expunerea sa, Dr. Hanz Bruno Frohlich a făcut cunoscută gândirea teologică și angajamentul activ ale pastorului Dietrich Bonhoffer în dialogul ecumenic și interreligios, în contextul izbucnirii celui de al doilea război mondial. După un timp de reflecție, în care participanții au fost invitați să-și exprime punctul de vedere, prima parte a întâlnirii s-a încheiat cu primirea în rândul „Fraternității Sf. Ilie” a soților Tania și Ciprian Turdean din Tîrgu Mureș.

A doua parte a întâlnirii a fost dedicată rugăciunii, prin celebrarea rânduielii Vecerniei în biserica schitului, de către părintele Cornel Dârle, rectorul Sanctuarului Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni.

În introducerea slujbei părintele David Zoltan (romano-catolic, din Stânceni) a prezentat tema de anul acesta a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor propusă de către Consiliul Bisericilor din Minesotta (SUA): Învățați să faceți binele, căutați dreptatea (Isaia1.17). La momentul omiliei, părintele Aurelian Băcilă (greco-catolic, din Tîrgu Mureș) i-a îndrumat pe toți participanții la acest moment de rugăciune să se folosească de puterea iubirii și de mărturia acesteia, pentru a putea fi în stare să facă binele și să caute dreptatea. Iar în încheierea celebrării, în cuvântul său de trimitere, părintele Petre Cătinean (ortodox, din Toplița) a subliniat importanța rugăciunii comunitare pentru a găsi calea dialogului între oameni și a credincioșilor cu Dumnezeu.

Întâlnirea ecumenică de la Sanctuarul Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni s-a încheiat printr-o agapă frățească oferită de către numeroși prieteni ai schitului care au participat la această frumoasă zi, venind de departe sau de aproape, atât protestanți și ortodocși, cât și romano-catolici și greco-catolici.

Pr. Aurelian Băcilă (Târgu-Mureș)

&&&


Dans le cadre de la Semaine de prière pour l’Unité des chrétiens, le samedi 21 janvier 2023, le skite de Stânceni a accueilli une rencontre œcuménique, avec une quarantaine de participants. Dans la première partie de la rencontre, à 14 heures, le Dr Marius Crişan (chercheur orthodoxe à l'Université Lucian Blaga, Sibiu) a présenté : L'expérience mystique du dialogue interreligieux et œcuménique. Regard sur la pensée théologique de PIERRE CLAVERIE. À travers son exposé, Marius Crişan a fait connaître l'expérience de vie et la pensée théologique de l'évêque catholique Pierre Claverie, voué au dialogue interreligieux et œcuménique, dans le contexte religieux de l'Algérie où il a découvert le fait que le "prochain" que sa foi appelle à aimer appartenait non seulement au monde chrétien, mais aussi au monde musulman. Ensuite Marius Crişan a fait une brève présentation du livre Spiritualité œcuménique. Expérience interculturelle. Coexistence interethnique du Dr Hanz Bruno Fröhlich, qui concerne 25 ans d'expérience œcuménique, interculturelle et interethnique de la communauté de Sighişoara et qui a été généreusement offert à tous les participants. Puis le Dr Hanz Bruno Fröhlich (pasteur de l'Église évangélique de la Confession d’Augsbourg en Roumanie, de Sighişoara) a présenté La théologie de la Croix dans la pensée du pasteur martyr DIETRICH BONHOEFFER. À travers son exposé, le Pasteur H. B. Fröhlich a fait connaître la pensée théologique et l'engagement actif du pasteur Dietrich Bonhoeffer dans le dialogue œcuménique et interreligieux, dans le contexte du déclenchement de la Seconde Guerre mondiale. Après un temps de réflexion, au cours duquel les participants ont été invités à exprimer leur point de vue, la première partie de la rencontre s'est terminée par l'accueil dans la Fraternité Saint-Élie, de Tania et Ciprian Turdean de Tîrgu Mureş.

La deuxième partie de la rencontre a été consacrée à la prière, à travers la célébration des Vêpres dans l'église du skite, officiée par le Père Cornel Dîrle, recteur du Sanctuaire de l'Archevêché Majeur "Sainte-Croix" de Stânceni.

Dans l'introduction à l’office, le père David Zoltan (catholique romain, de Stânceni) a présenté le thème de cette année pour la Semaine de prière pour l'unité des chrétiens, proposé par le Conseil des Églises du Minnesota (États-Unis) : Apprenez à faire le bien, recherchez la justice (Isaïe 1,17). Au moment de l'homélie, le Père Aurelian Băcilă (grec-catholique, de Tîrgu Mureş) a exhorté tous les participants à utiliser la puissance de l'amour et de son témoignage, afin de pouvoir faire le bien et rechercher la justice. Et à la fin de la célébration, dans son discours d'envoi, le Père Petre Cătinean (orthodoxe, de Topliţa) a souligné l'importance de la prière commune pour trouver la voie du dialogue entre les personnes et les croyants avec Dieu.

La rencontre œcuménique s'est terminée par une agape fraternelle offerte par les nombreux amis qui ont participé à cette belle journée, venant de loin ou de près, protestants et orthodoxes, ainsi que romano-catholiques et grecs-catholiques.

Gloire à Dieu pour ce temps de réflexion et de prière commune.

P. Aurelian Băcilă (Târgu-Mureș)