luni, 20 ianuarie 2014

Rugăciunea pentru unitate 2014 la Stânceni

Unitatea creștinilor, dorită și construită pas cu pas la Stânceni, s-a manifestat într-o zi de rugăciune și comuniune, duminică 19 ianuarie curent. Greco-catolici, ortodocși, romano-catolici ne-am întâlnit la schit într-o atmosferă de cordialitate și respect reciproc. Ziua a început cu rugăciune, Utrenia și Sfânta Liturghie, la care, intenției principale a zilei, unitatea, am adăugat intențiile personale și o rugăciune în comuniunea sfinților pentru odihna sufletului adormitului serv al lui Dumnezeu Cornel, tatăl părintelui Cornel Dîrle, preotul schitului.
La masa, pregătită de maica Éliane pentru mai mult de douăzeci și cinci de persoane, am împărtășit bucatele gustoase, dar și ceva din viața de mănăstire, unde prezența lui Dumnezeu se simte în fiecare activitate, fie ea rugăciune, masa, muncă, studiu.
Întâlnirea a continuat cu conferința maicii Éliane, care ne-a amintit că unul din scopurile înființării schitului este cunoașterea, celebrarea și păstrarea ritului bizantin, o condiție a unirii religioase de la 1700 prin care a luat ființă Biserica Greco-Catolică. Dacă în anii de prigoană comunistă celebrarea a devenit neuniformă din varii motive acum ar trebui să punem din nou în valoare bogăția ritului prin arhitectură, iconografie, atitudine în rugăciune etc.
Intervenția a continuat cu prezentarea bibliotecii schitului, la douăzeci de ani de la înființare. Hrana indispensabilă unei vieți contemplative este cartea. Biblioteca ia astfel ființă odată cu mănăstirea. Cele două surori care vin primele în România, maica Éliane și sora Rachel, aduc cu ele dublurile din mănăstirea franceză, aceste 136 de cărți constituind baza bibliotecii care numără astăzi 30.000 de titluri (cărți, dicționare, reviste)[1]. Așezată sub ocrotirea sfântului Ioan Teologul, biblioteca este găzduită de clădirea principală împreună cu trapeza și o sală de conferințe. Titlurile acoperă o arie largă de domenii: teologie, patristică, spiritualitate, filosofie, dialog iudeo-creștin, ecumenism, artă ... și sunt constituite din  achiziții, dar mai ales din donații, peste 150 de persoane și instituții regăsindu-se pe lista donatorilor. Printre titlurile importante pot fi amintite colecția completă Sources chrétiennes[2], colecțiile științifice editate de: Brepols, Bollandistes, Letouzey, Peeters …[3], cărți oferite de autori (peste 600). Cele mai vechi cărți sunt din sec. al XVII-lea (3), sec. al XVIII-lea (6), două manuscrise nedatate (un Coran și explicații la regula Carmelului), un facsimil din 1646 (Sf. Antonie), trei din 1743 și cel al manuscriselor Sfintei Tereza de Lisieux. Cea mai mică dintre cărți cântărește 10 g (o carte suvenir din Rusia), cea mai grea are 8 kg (Biblia de la Blaj).
Alt subiect prezentat a fost o iconiță pictată de Sfânta Tereza de Lisieux pentru un preot misionar în China, P. Roulland, iconiță al cărei facsimil s-a păstrat și  care poate fi acum vizualizat pe site-ul arhivei Carmelului din Lisieux, de unde lipsea. Iconița este prezentă în cartea de memorii din China a maicii Elisabeta, Du-te! (p. 72-73). Pasajul a dus la începerea demersurilor pentru recuperarea relicvei în original. Un articol referitor la acest subiect va apărea în numărul viitor al Mikhtav (nr. 69). Amintirea maicii Elisabeta a fost întreținută de o prezentare ce poate fi vizualizată aici.
Ziua la schit s-a încheiat cu vecernia pe care am cântat-o împreună cu un grup important de călugări ortodocși de la mănăstirea Sfântul Ilie din Toplița, care l-au însoțit pe părintele Emilian, starețul mănăstirii și un prieten sincer al schitului nostru. Acesta a îndemnat în predică la rugăciune, fără de care nu putem ajunge la comuniunea cu Dumnezeu și la împăcarea cu semenii noștri. Rugăciunea se împlinește în credință, care este ancora prin care suntem legați de Dumnezeu. De la acesta primim energiile necesare vieții creștine, caracterizată de faptele bune pe care le săvârșim. Părintele stareț a amintit că cea mai bună dintre virtuți este dreapta socoteală în toate și, făcând legătura cu Evanghelia zilei (Vindecarea celor zece leproși, Lc 17, 12-19), a subliniat că este credința cea care duce la mântuire.

P. Adrian Lung
_____________________________
[1] Baza de date poate fi consultată la adresa web: http://schitulstanceni.blogspot.ro/p/biblioteca-schitului.html
[2] Cea mai importantă bibliotecă de patristică, ce permite accesul la operele integrale ale Sfinților Părinți, textul în limba de origine fiind însoțit de traducerea în limba franceză.
[3] Edituri specializate în prezentarea culturii creștine (hagiografie, Sfinții Părinți…).