miercuri, 2 octombrie 2013

Sfânta Tereza sărbătorită la Stânceni

La Stânceni, sărbătoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe, pomenită și în Biserica noastră la 1 octombrie, s-a celebrat în spiritul rugăciunii și al reculegerii specifice schitului. Vecernia, Utrenia și Liturghia sărbătorii au cântat calitățile micii flori, atât de cunoscute și iubite. Alături de rugăciuni am oferit sfintei intențiile noastre de rugăciune și flori, simbol al ploii de roze, promise de ea.
În acest an am alăturat pomenirii sfintei pe fericitul Vladimir Ghika. Alăturarea nu este întâmplătoare. Monseniorul Ghika s-a născut în același an cu Tereza (1873) și a avut o devoțiune deosebită față de aceasta, construind chiar o biserică dedicată sfintei la Villejuif (dieceza de Créteil – Franța) [1].
Vupă vecernia sărbătorii din 29 septembrie și după procesiunea la statuia sfintei din curtea schitului am vizionat filmul Fratelui meu din exil, de Ana Boariu [2]. Un film care prezintă instalarea progresivă a terorii comuniste în România, în epoca stalinistă, așa cum reiese ea din corespondența Mons. Vladimir cu fratele său Dimitrie Ghika, fost diplomat exilat în Elveția.
A.L.


[1] Amănunte despre perioada de patru ani petrecută de Monseniorul Ghika la Villejuif pe site-ul parohiei franceze: http://www.cathovillejuif.fr/Le-bienheureux-Vladimir-Ghika.html
[2] Filmul poate fi vizionat la adresa: KTO_Ghika_film , iar cartea cu același subiect poate fi comandată la Editura Galaxia Gutenberg: Anca Berlogea_Fratelui meu din exil