marți, 5 septembrie 2017

Jubileu de aur / Jubilé d’or

Jubileu de aur

Pe 22 august 2017, maica Éliane a adus mulțumire pentru cei 50 de ani de la depunerea voturilor monastice, la 22 august 1967 în Carmelul din Nancy.
Acest jubileu de aur fost marcat pe 5 august printr-un parastas în memoria părinților săi, Max și Paulette, care au crescut-o într-o credință vie, pentru superioara sa, maica Elisabeta, care i-a primit profesiunea de credință și pentru sora Maria, maestra sa de novici. A urmat un Te Deum de mulțumire pentru chemarea lui Dumnezeu.
Oficiul, celebrat de părintele Cornel a fost binecuvântat de o semnificativă prezență ecumenică, conform vocației Carmelului de la Stânceni. Rude ale maicii Éliane precum și prieteni sosiți din țară, dar și din Franța, Germania, Austria s-au alăturat clerului ortodox, romano-catolic și greco-catolic pentru a-l lăuda pe Dumnezeu.
Cu toții au fost invitați apoi la un pahar de șampanie și la masa fraternă în aer liber.
A doua zi, la sfârșitul Sfintei Liturghii a Schimbării la Față a Mîntuitorului, Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea Mare, a oferit maicii Éliane crucea jubileului de 225 de ani de la înființarea seminarului din Oradea, semn al rugăciunii pentru preoți inerentă vocației carmelitane.


&&&

Jubilé d’or

Le 22 août 2017, mère Éliane a rendu grâces pour les 50 ans de sa profession faite le 22 août 1967 au Carmel de Nancy.
Ce jubilé d’or a été marqué le 5 août par une pannychide pour ses parents, Max et Paulette, qui l’ont élevée dans une foi vive, pour sa prieure Mère Élisabeth qui a reçu sa profession et pour sa maîtresse des novices Sœur Marie. A suivi un office de Te Deum pour rendre grâces de l’appel du Seigneur.
Ce service célébré par P. Cornel, aumônier du skite, a été béni par une forte présence œcuménique, conformément à la vocation du Carmel de Stânceni : des parents de mère Éliane ainsi que des amis venus de toute la Roumanie, mais aussi de France, d’Allemagne, d’Autriche, se sont joints au clergé orthodoxe, romano-catholique et gréco-catholique, pour louer le Seigneur. 
Tous furent ensuite invités à goûter une flûte de champagne avant de partager un repas fraternel en plein air.
Le lendemain, à la fin de la Divine Liturgie de la Transfiguration, Mgr Virgil Bercea, évêque gréco-catholique d’Oradea, a remis à mère Éliane la croix du jubilé de 225 ans du séminaire d’Oradea, signe de la prière pour les prêtres inhérente à la vocation des carmélites.