duminică, 15 septembrie 2013

Hramul Schitului, rugăciune și comuniune

Înălţarea Sfintei Cruci este pentru schitul carmelitan închinat acestei sărbători un moment de bucurie şi de împărtăşire. Bucurie deoarece prietenii schitului se strâng în jurul comunităţii în rugăciune şi comuniune. Împărtăşire fiindcă bucuriile vieţii monastice sunt oferite celor care doresc să profite pentru un timp  de atmosfera de reculegere și de dăruire.
Ziua sărbătorii din acest an a fost marcată de prezența Preasfinției sale Claudiu Lucian Pop, episcopul Curiei, care a transmis tuturor celor prezenți mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Cardinal Lucian. Prezența episcopului a dat celebrării misterului euharistic solemnitatea specifică, apreciată de credincioșii veniți din diferite parohii: Bicazul Ardelean, cu protopopul locului, P. Mihai Husaru, Sărmaș cu P. Vasile Frăsinaru,  Ceauașu de Câmpie  cu P. Mihai Ștefănescu, Reghin, Luduș, Subcetate, Târgu Mureș, Cluj, Satu-Mare, București, Sărmașu …
De remarcat prezența la Sfânta Liturghie, ca în anii precedenți, a părintelui Emilian Telcean, starețul mănăstirii ortodoxe Sfântul Ilie din Toplița, un prieten al schitului, care ne-a dăruit o cruce frumos împodobită cu flori și busuioc.
Liturghia Cuvântului ne-a introdus în misterul sărbătorit, iar P.S. Claudiu ne-a amintit, în predica rostită, că suntem între cele două împărății, împărăția lumii care se impune cu forță și împărăția cerului adusă de Isus. Alegând împărăția cerului prin trăirea zilnică a momentului botezului, lăsăm împărăția lumii. Semnul prin care știm că suntem în împărăția lui Dumnezeu este Crucea și în acest sens Preasfințitul a amintit de învățătura Papei Francisc: putem face multe lucruri bune, dar dacă viața noastră nu este luminată de Cruce nu suntem creștini. De aceea este important să știm să dăruim semnul crucii și să înțelegem că viața lui Isus este un dar și este important să dăm dovadă de dăruire, deschidere față de aproapele nostru. A ne lepăda de noi înșine nu înseamnă că Dumnezeu ne ia ceva, chiar dacă avem această impresie. Dimpotrivă, Dumnezeu ne dăruiește totul, iar lepădarea de noi înșine este lepădarea de piedicile, obstacolele care ne blochează drumul spre Dumnezeu. Sărbătoarea este o culme, dar drumul nostru nu se termină cu aceasta.
După încheierea Sfintei Liturghii, am cântat o parte din Acatist la cele patru stațiuni din curtea schitului dedicate acestei rugăciuni și am luat masa împreună, bucatele fiind pregătite prin grija maicii Éliane.
Înainte de a pleca, Preasfințitul Claudiu a vizitat bogata și valoroasa bibliotecă a schitului, care conține peste 30.000 de titluri (cărți, dicționare, reviste). Lista titlurilor o puteți consulta aici .
Conform programului zilei a urmat prezentarea Episcopul Ioan Suciu. Teologia Crucii în pagini de corespondență spirituală, documentul poate fi vizualizat la link-ul alăturat Ioan Suciu ); întâlnirea membrilor Fraternității Sfântul Ilie prezenți la Stânceni și Vecernia.
O zi împlinită în care toți cei prezenți, sub semnul Sfintei Cruci, am avut parte de rugăciune, comuniune, socializare prin grija gazdelor: Părintele Arhimandrit Cornel Dârle, Maica Éliane, Bénédicte Ringeval și  a tuturor celor care s-au implicat în organizarea sărbătorii.

Preot Adrian Lung