marți, 13 octombrie 2015

Evenimente la Stânceni

ÎNCHIDEREA ANULUI JUBILIAR TEREZIAN

Anul jubiliar terezian ocazionat de cel de-a cincilea centenar de la nașterea sfintei tereza de Avila s-a închis la Stânceni, sâmbătă 10 octombrie. După-amiaza a început cu binecuvântarea unei icoane a sfintei Tereza scrisă la Carmelul din Saint-Rémy. Oficiul a fost celebrat de Părintele Spiridon, duhovnicul mănăstirii din Moglănești și de Părintele Marius Ciprian Dinu, autorul unei teze de doctorat despre Sfânta Tereza. De remarcat faptul că icoana a fost binecuvântată cu apă sfințită provenită dintr-o mănăstire atonită, adusă prin grija preoților Adrian Stoian și Petru Cătinean, într-un aghiasmatar provenit din Rusia. După troparul sfintei, cântat magnific de cei patru preoți ortodocși prezenți, Părintele Dinu a prezentat cum sfânta Tereza poate fi considerată maestră a rugăciunii isihaste, demnă de a figura în Filocalia. Conferința a fost urmată de un frumos schimb spiritual între participanții veniți la Schit din Stânceni, Toplița, Târgu-Mureș, Sărmașu și Cluj. După o gustare fraternă, slujba vecerniei duminicale și a părinților de la al 7-lea Conciliu ecumenic a fost celebrată de Părintele Cornel, preotul schitului.
Troparul sfintei Tereza s-a înălțat la cer cântat de fiicele sale împreună cu frați și surori ortodocși, greco-catolici, romano-catolici!

&&&&&&

L’année jubilaire thérésienne pour le cinquième centenaire de la naissance de sainte Thérèse d’Avila s’est clôturée au skite de Stânceni samedi 10 octobre. L’après-midi a commencé par la bénédiction d’une icône de sainte Thérèse écrite au Carmel de Saint-Rémy. L’office a été célébré par Père Spiridon, aumônier du monastère de Moglaneşti et Père Ciprian-Marius Dinu, auteur d’une thèse de doctorat sur sainte Thérèse. À noter que l’icône a été bénite par de l’eau bénite provenant d’un monastère athonite, apportée par les soins du P. Adrian Stoian et du P. Petru Catinean, dans un bénitier venu de Russie ! Après le tropaire de la sainte chantée magnifiquement par les quatre prêtres orthodoxes présents, P. Dinu a exposé comment sainte Thérèse était maîtresse de la prière hésychaste, digne de figurer dans la Philocalie ! Cette conférence a été suivie d’un bel échange spirituel entre les participants venus du village de Stânceni, de Toplita, de Târgu Mureş, de Sarmaşu et de Cluj. Après un goûter fraternel, l’office des vêpres de la Résurrection et des Pères du 7e concile œcuménique fut officié par P. Cornel, aumônier du skite. 
Joie céleste de sainte Thérèse entendant son tropaire chanté par ses filles avec des frères et sœurs orthodoxes, grecs-catholiques et romano-catholiques !DRUMUL UNEI TROIȚE DE LEMN

În jurul anului 1855, Mărginean Petre (a lu Ciocoi) din fostul sat greco-catolic Lefaia (1824-1874) a ridicat în fața casei sale cu târnaț, la drumul principal al satului, o troiță de lemn. Un Crist de dimensiuni mici comparativ cu dimensiunile crucii, realizat, și el, dintr-un lemn rezistent, a fost crucificat pentru a proteja casa și pentru închinarea celor care treceau prin fața troiței. Comparativ cu crucea, Cristul este de dimensiuni mici, ai impresia că e un Crist-copil. Când mergeam cu familia la Lefaia (com. Crăiești), locul nașterii mele, ne opream întotdeauna, și la dus și la întors, ne închinam și-l admiram pe micul Crist, pe care-l botezasem Cristi.
Pop Sever, proprietarul casei unde se afla troița, un om de 77 de ani, a văzut cât de mult ne place și, după câțiva ani mi-a cerut să-i găsesc un meșter care să îi facă o troiță nouă. Mi-a promis că atunci când se va ridica noua troiță, pe cea veche, cu micul Crist, mi-o va da mie. Am contactat un meșter maramureșean care i-a făcut o troiță după unul din modelele prezentate. Am primit cu emoție propunerea și m-am bucurat mult să primesc vechea troiță, în vârstă de aproximativ 160 de ani. Căci, începând cu Petre Mărginean, până astăzi, s-au închinat la această troiță șapte generații: Petre, Vaslica, Augustin, Florentina, Sever, Letiția și Cosmina. Pop Sever a fost foarte emoționat la momentul plecării vechii troițe, odată pentru că s-a despărțit greu de o moștenire sfântă lăsată de strămoșii lui, cât și pentru faptul că troița urma să își continue existența într-o mănăstire greco-catolică, loc pe care ar dori să îl viziteze. 
Troița se află într-o stare avansată de degradare căci, vreme de 160 de ani, ploile și vântul, au distrus-o nemilos. Cu toate acestea, este o troiță frumoasă ce te îmbie la pietate, la închinare cu reverență și din cauza vechimii ei. Și m-am gândit că nu este loc mai potrivit pentru această veche cruce greco-catolică decât la schitul Sfânta Cruce din Stânceni, unde Maica Eliane a primit-o cu mult drag și a așezat-o într-un loc unde este bine protejată. 
„Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, și sfântă învierea Ta o lăudăm și o mărim!”

Valer Pol