luni, 12 august 2019

Stânceni_Jubileul de argint

Sărbătoarea Jubileului de argint al Schitului Stânceni a fost marcată anul acesta cu bucurie și gratitudine prin prezența unui număr important de credincioși veniți să sărbătorească evenimentul alături de viețuitorii schitului.
Reprezentantul Preafericirii Sale Cardinalul Lucian Mureșan a fost Preasfințitul Părinte Vasile, Episcopul Maramureșului, alături de care la celebrarea euharistică s-au aflat Părintele vicar general al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Barta, Părintele arhimandrit Cornel Dîrle, preotul schitului și protopopii de Tîrgu Mureș (Pr. Ioan Fărcaș), de Târnăveni (Pr. Sorin Ivan) de Iernut (Pr. Vasile Iagăr) de Reghin (Pr. Adrian Lung), cu preoți din protopopiatele respective, dar și cu alți invitați: Părintele Louis Marie Coudray osb (Franța), Părintele Damaso Zuazua ocd (Spania), Părintele Ioan Mitrofan (Blaj), Părintele Nicolae Anușcă (Blaj), Părintele Sabin Făgăraș (Feleac, comunitatea monastică Stavroanastasis) sau Părintele Ciprian Iosif Scheianu, preotul romano-catolic din Stânceni.
Predica Preasfințitului Vasile a fost un îndemn la a ne păstra credința și a rămâne în permanentă legătură cu Isus asemenea ucenicilor săi:

În ziua sărbătorii „Schimbarea la Față a Domnului” (6 august) a avut loc Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de Preafințitul Bizău, care, în cuvântul de învățătură, a vorbit despre importanța faptului de a fi confirmați, de a ne simți consolați și încurajați în fiecare moment al vieții noastre: „În viață, avem mereu nevoie să fim confirmați și confirmarea este o mângâiere pentru suflet. Avem nevoie întotdeauna ca cineva să ne încurajeze, să vină cu un cuvânt bun, ca să putem să prindem curaj pentru a merge mai departe”. „Anul acesta am primit cu toții o confirmare și o mângâiere care a adus o mare bucurie pentru Biserica noastră. Confirmările și consolările sunt și personale, pentru fiecare dintre noi, atunci când ne rugăm și indiferent de încercările din viața noastră, consolările lui Dumnezeu nu întârzie pentru cel care rămâne statornic, care este ancorat în credință și este cu ochii mereu ațintiți asupra lui Isus care călătorește în viața sa. Consolările sunt și pentru comunități și pentru familii și chiar pentru comunitatea mai largă a Bisericii și de aceea anul acesta am fost consolați cu evenimentul care s-a petrecut la Blaj, în 2 iunie, când Papa Francisc a beatificat pe cei șapte Episcopi Martiri”… „De consolări avem nevoie cu toții deoarece, consolarea aduce în suflet pasul lui Dumnezeu înspre noi. Și căutăm să fim consolați și să fim confirmați, ca nu cumva să greșim drumul și ne întrebăm adeseori dacă ceea ce facem, ceea ce trăim este cu adevărat drumul care este în linie dreaptă înspre Cer. Sărbătoarea de azi vine să ne întâmpine și să ne confirme, cu parcursul pe care Isus îl face împreună cu ucenicii lui și ea se situează între Întrupare și Înviere…”, a afirmat Preasfințitul Vasile.  (Cf. www.episcopiamm.ro )

Momentele importante ale Jubileului sărbătorit precum și intervențiile conferențiarilor prezenți la Colocviul din cele două zile, 5-6 august, vor fi publicate în următorul număr al revistei Fraternității Sf. Ilie, Mikhtav, ce va fi publicat în curând și care va putea fi procurat la schit. Remarcăm aici doar atitudinea de bucurie frățească și de respect reciproc dintre cei prezenți, creștini de diferite confesiuni: greco-catolici, ortodocși, romano-catolici, protestanți, dar și prieteni ai schitului de religie mozaică din România (București, Târgu-Mureș) sau din Franța (Montpellier). Deschiderea întâlnirii, prin mesajele marcate de  înțelegere frățească ale PS Vasile, episcopul greco-catolic al Maramureșului și IPSS Serafim Joantă, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei centrale și de Nord s-au dovedit a fi de bun augur în evoluția prezentărilor și discuțiilor din cadrul colocviului a cărui temă, Dialogul, a fost dezvoltată cu pasiune și competență.
Cu toții am apreciat realizările pe tărâmul ecumenic datorate carmelitelor bizantine de la Saint Rémy și Stânceni și în special ale Maicii Éliane cea care în acești 25 de ani a construit punți de dialog menite să ne apropie unii de alții prin cunoaștere reciprocă.
Ani de prezență în România cu rod bogat, o prezență ce este foarte bine ilustrată în Mikhtav, revista care poate fi consultată pe blogul schitului în format pdf. În contextul Jubileului de interes sunt numerele care marchează 5 (Mikhtav_25/1999), 10 (Mikhtav_40/2004) , 15 (Mikhtav_56/2009), 20 (Mikhtav_71/2014) de ani de la înființarea schitului.

Preot Adrian Lung