duminică, 10 august 2014

Schimbarea la Față a Mântuitorului la Stânceni

Hramul bisericii Schitului Stânceni, sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului, s-a desfășurat sub dubla dimensiune, tradițională deja: celebrarea liturgică și colocviul cu tema dinainte stabilită, în acest an: Creștini și evrei, pentru continuarea dialogului.
Sfânta Liturghie, celebrată de PS Alexandru, episcopul greco-catolic al Lugojului și membru al Fraternității Sfântul Ilie, înconjurat de preoții veniți în pelerinaj la schit cu credincioșii, a fost transmisă în direct la Radio Maria datorită părintelui Flavius Miheț. Predica Preasfințitului episcop ne-a îndemnat la meditarea misterului sărbătorii, evocând starea de har pe care au cunoscut-o apostolii care l-au însoțit pe Isus pe muntele Schimbării la Față și care au fost părtași la întâlnirea acestuia cu Moise și Ilie. O stare care are consecințe pentru misiunea apostolilor și mai ales pentru cea a lui Petru, căruia Isus, după Înviere, îi va încredința spre păstorire oile sale (cf. Ioan 21, 15-17).
Corul Parohiei Sfântul Nicolae din Târgu-Mureș a înfrumusețat celebrarea ce s-a desfășurat în decorul care predispune la reculegere al muntelui împădurit din jurul schitului.
Cele patru stațiuni ale Acatistului Maicii Domnului, la care am cântat în română, maghiară și franceză, au încheiat celebrarea liturgică, iar masa asigurată de surori a fost un alt prilej de apropiere între participanți.
Colocviul științific ocazionat de sărbătoare s-a desfășurat în sala de conferințe a schitului și a fost susținut de cinci conferențiari:

  • Dna prof. univ. dr. Tereza Sinigalia (București), moderatorul întâlnirii, care a prezentat lucrarea: Teme vetero-testamentare în pictura bisericii de la Sucevița;
  • Dl. Vasile Dub, președintele comunității evreiești din Târgu Mureș, a prezentat textul Rabinului Rafael Shafferr (București), care nu a putut fi prezent la Stânceni, cu tema: Imaginea în iudaism;
  • Diacon Lucian Lechințan s.j. (Roma) care a prezentat subiectul: O temă vetero-testamentară în absida altarului: Cortul mărturiei;
  • Dr. Alexandru Ioniță (Sibiu) care a prezentat expunerea cu tema: De la Exod 20 la venerarea icoanelor în Biserica ortodoxă;
  • Pr. Damase Zuazua o.c.d care  a vorbit despre: Sfânta Tereza a lui Isus și imaginile.
Intervenții deosebit de interesante, teme bine documentate, care au dovedit că nu suntem atât de departe de evrei, frații noștri mai mari întru credință.
Link-urile alăturate prezintă în format audio intervențiile, iar textele vor fi prezentate în numerele viitoare ale revistei Fraternității, Mikhtav.
mesajul rabinului_Lechințan
Ioniță_Zuazua
Sinigalia

Preot Adrian Lung