duminică, 21 iulie 2013

Sărbătoarea Sfântului Ilie la Saint Rémy (II)

Sărbătoarea Sfântului Ilie la mănăstirea Sfântul Ilie de la  Saint-Rémy
De la profetul Ilie, arhetipul monahului, la Părintele monahilor, Antonie cel Mare, cel ce trăia urmându-l pe Tesvitean...

În acest an, membri ai Fraternității Sf. Ilie, armeni, catolici, copți au venit din mai multe țări europene pentru a cânta împreună măreața înălțare a Tesviteanului.
Tema reflecției din acesta an a fost Sf. Antonie cel Mare, părintele monahilor, ocazionată de cartea Saint Antoine le Grand dans l’Orient chrétien. Dossier hagiographique, patristique, liturgique, iconographique, care este sub tipar la Editura Peter Lang, în colecția Patrologia. Beiträge zum Studium der Kirchenväter: Această operă este fructul unei cercetări cu o dimensiune eminamente ecumenică, începând chiar de la conceperea sa, prin subiect și prin realizare, mulțumită unei generoase colaborări internaționale și interconfesionale din partea unor persoane competente în diferitele domenii abordate. Cartea prezintă numeroase texte antoniene ce nu au fost traduse până acum în franceză, unele chiar inedite.
Vineri după-amiază, după Întâlnirea generală a Fraternității Sf. Ilie, participanții s-au împărțit în două grupuri pentru a asculta apoftegmele lui Antonie, unul coordonat de P. Iulian Nistea, ortodox român, celălalt de Anne Pavlovitch.
În timpul vecerniei sărbătorii, ce a durat mai bine de patru ore, Preasfințitul Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj (România), a adăugat mărturia sa personală la evocarea profetului Ilie și a martirilor din perioada comunistă.
La Sfânta Liturghie din 20 iulie, Părintele Chadeuf, delegatul diocezan pentru viața consacrată, a prezentat frumosul mesaj al arhiepiscopului de Dijon, Roland Minnerath, care subliniază misiunea Carmelului Sfântul Ilie în inima Bisericii locale (Mesajul Arhiepiscopului).
După Agapa festivă, un colocviu de un înalt nivel științific a fost asigurat de colaboratorii cărții despre Sfântul Antonie. Prima sesiune a fost dirijată de profesorul Benoît Gain. Preotul Iulian Nistea a prezentat geneza volumului. Michel Federspiel, împiedicat de boală să participe, a încredințat comunicarea sa prietenului Jacques Chollet. Acesta a prezentat pareneza care deschide Filocalia, text prin care el a revăzut existenta traducerea lui J. Touraille. La rândul său, Jacques Chollet i-a inițiat pe participanți în Corpus arabicum al Sfântului Antonie, foarte puțin studiat până în prezent și pe care el l-a tradus integral. Georg Farag, cercetător la Centrul patristic din Cairo (Egipt) s-a concentrat asupra Scrisorilor lui Antonie, subiectul uneia din tezele sale recente. Moderatorul celei de-a doua sesiuni a fost părintele Damas Zuazua, carmelitan spaniol. L-am urmărit pe Antonie în tradițiile copte cu Ashraf Sadek, egiptolog copt, profesor de hieroglife, directorul revistei Le monde copte, apoi în tradițiile armeniene  și georgiene cu întreaga competență a lui Bernard Outtier, director de cercetare la CNRS.
A sosit timpul să cântăm Lumină lină.
Duminică, 21 iulie, predica Sfintei Liturghii a fost rostită de părintele Antoine-Marie, carmelitan și asistent federal.
După-amiază, Nicole Berenger a prezentat cercetările efectuate împreună cu sora Ioana asupra Sf. Antonie și Côte d’Or. Lectura muzicală a cărții Maicii Elisabeta,  Du-te, realizată de nepoata sa a reprezentat un moment de intensă emoție. A urmat un magistral expozeu al istoricului ortodox Antoine Arjakovsky ce a prezentat cartea sa « Qu’est-ce que l’Orthodoxie ? » Aplauzele îndelungi și întrebările puse au arătat cât de bine a fost primit mesajul său.
Cântările liturgice la sărbătoare au fost asigurate de corala belgiană dirijată de Christine van Laere, iar duminică de cea a parohiei bizantine din Lyon sub conducerea lui François Gineste.

Toți participanții din aceste trei zile au trăit un timp de intensă rugăciune, de aprofundare spirituală, într-o desăvârșită fraternitate.

Fotografiile alăturate ilustrează câteva momente din aceste zile de har, iar la link-ul următor puteți găsi varianta franceză a textului de mai sus:  Compte rendu _fete_Saint Elie

 Monseniorul Daucourt în timpul omiliei

 Preasfințitul Mesian 

 Rugăciunea la cimitir

 Fraternitatea

Antoine Arjakovski prezentându-și cartea: "Qu'est-ce que l'Orthodoxie".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu