vineri, 1 august 2014

PĂRINTELE JEAN-BAPTISTE ROBIN (1951-2014)

credit foto www.e-communio.ro

Pe site-ul revistei France Catholique a apărut un articol, pe care îl prezentăm în traducere, ce evocă personalitatea părintelui Jean Baptiste Robin, prieten al Schitului şi membru al Fraternităţii Sf. Ilie. Articolul în limba franceză este disponibil la link-ul următor: articol France-catholique 

Urmare a unui număr al revistei France-catholique, «Roumanie. Un peuple en marche dans la foi», fratele Jean-Baptiste, eremit în Pirinei, a venit să viziteze România în cursul anului jubiliar 2000. Articolul despre Schitul Stânceni, scris de Marie Gabrielle Leblanc, l-a impresionat fiindcă venea în întâmpinarea dorinţei sale de a contribui la unitatea creştinilor printr-o viaţă de rugăciune. La întoarcerea în Franţa, episcopul său confirmă «chemarea lui Dumnezeu de a merge în România pentru a continua viaţa eremitică şi a realiza o aprofundare a iconografiei» (scrisoarea din 1/12/2000).
La 1 ianuarie 2001 el devine membru al Fraternităţii Sfântul Ilie. La puţin timp după aceea vine la Stânceni, timp de şase luni, pentru a se iniţia în liturgia bizantină şi a învăţa limba română.
Apoi, după o perioadă de căutări, în 2002, se stabileşte la Cărbunari în preajma capelei Fecioarei săracilor, unde construieşte un modest ermitaj. «Capela de la Cărbunari constituie un loc de pelerinaj atât pentru ortodocşi (8 septembrie) cât şi pentru greco-catolici (ultima duminică din mai şi 15 august). Sunt îndeplinite, deci, condiţiile pentru o dimensiune ecumenică pe care intenţionez să o păstrez, dacă va fi posibil» (scrisoarea din 11 august 2002). Scrisorile care au urmat arată în ce măsura a fost atras de interesul ecumenic; misiune delicată rămasă în centrul luptei sale.
Pe 14 noiembrie 2004, a fost hirotonit preot  de Mitropolitul Lucian Mureșan în catedrala din Blaj.
S-a implicat în realizarea pelerinajului Fraternității Sfântul Ilie din 2012, dedicat «Cardinalului Todea» (Cluj, Blaj, Teleac, Reghin, Stânceni) ; un important număr de membri ai familiei sale și de prieteni participând.
A revenit în mai multe rânduri la Stânceni, mai ales pentru sărbătoarea Schimbării la Față, sărbătoare pe care în acest an o va celebra în Împărăția cerurilor, el decedând pe 31 iulie.
Fie ca, în continuare, să mijlocească pentru Unitatea creștinilor în acest «panier des crabes (expresie care desemnează opusul spiritului de echipă) care este Transilvania» (scrisoarea din 24/2/2003).

Maica Eliane, Carmelul din Stânceni
(trad. preot A. Lung)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu