luni, 19 septembrie 2022

Hramul Sanctuarului Arhiepiscopal Major, Schitul ”Sf. Cruce” Stânceni

 

Hramul Sanctuarului Arhiepiscopal Major, Schitul ”Sf. Cruce” Stânceni

 

Sărbătoarea ”Înălțării Sfintei Cruci” reprezintă pentru Schitul Stânceni, sanctuar Arhiepiscopal Major, unul din momentele cele mai importante din calendarul liturgic anual, hramul ansamblului monastic de la poalele Călimanilor. Prezența la Schit a credincioșilor romano-catolici, greco-catolici, ortodocși, care participă în spirit de pelerinaj la celebrările sărbătorilor mari, Schimbarea la Față a Mântuitorului și Înălțarea Sfintei Cruci, confirmă importanța prezenței în Biserică a comunităților religioase, în cazul nostru a carmelitelor de la Stânceni. 

Anul acesta bucuria sărbătorii a fost împlinită de prezența la toate momentele de rugăciune și împărtășire a Preasfinției Sale Ioan Călin Bot, episcop auxiliar al Episcopiei greco-catolice de Lugoj, responsabil cu viaţa consecrata în conferinţa episcopală din România. Sosit din ajunul sărbătorii PS Ioan a cântat împreună cu credincioșii prezenți vecernia sărbătorii și s-a alăturat comunității pentru cina în trapeza schitului.

Liturgia sărbătorii a continuat cu utrenia Înălțării în cadrul căreia a fost oferită spre venerare relicva Sfintei Cruci păstrată la schit și cu Sfânta Liturghie arhierească celebrată împreună cu părintele arhimandrit Cornel Dîrle și preoții prezenți.

Predica PS Ioan a prezentat diferitele dimensiuni ale crucii, de la dimensiunea materială a Crucii purtate de Isus cu semnificația istorică a regăsirii crucii pe Golgota prin implicarea Sfintei Elena, mama împăratului Constantin, la dimensiunea simbolică a Crucii, ”axă a universului de mântuit, har adus de Christos care se extinde în creație (...), simbol creștin, sinteza credinței noastre, semn al apartenenței”.

PS Ioan a mulțumit Maicii Eliane în numele Preafericitului Părinte Cardinal Lucian pentru implicarea și dăruirea exemplare 

Agapa fraternă a pus în valoare, odată în plus, modul simplu și convivial de a fi împreună.

A urmat întâlnirea Fraternității Sf. Ilie cu PS Ioan. A fost prilejul unui schimb aprofundat despre cum să trăim căutarea Unității Creștinilor, fără prozelitism; toți au participat activ.

Tu ești viu, Doamne, Dumnezeul lui Israel, în fața căruia stau!

&&&

La célébration de "l'Exaltation de la Sainte Croix" représente pour le skite de Stânceni l'un des moments les plus importants du calendrier liturgique annuel. La présence au skite de croyants catholiques romains, gréco-catholiques, orthodoxes, qui participent dans l'esprit du pèlerinage aux célébrations des grandes fêtes, la Transfiguration du Sauveur et l'Exaltation de la Sainte Croix, confirme l'importance de la présence des communautés religieuses dans l'Église, dans notre cas des Carmélites de Stânceni.

Cette année, la joie de la célébration a été remplie par la présence à tous les moments de prière et de communion de Mgr Ioan Bot, évêque auxiliaire du diocèse gréco-catholique de Lugoj, responsable de la vie consacrée dans la conférence épiscopale de Roumanie. Arrivé la veille de la fête, Mgr Ioan a chanté avec les fidèles présents les vêpres de la fête et a rejoint la communauté pour le dîner dans le réfectoire du skite.

La liturgie de la célébration s'est poursuivie avec les Matines de l'Exaltation de la Croix au cours desquelles la relique de la Sainte Croix conservée au skite a été offerte à la vénération, puis avec la Liturgie de l'Evêque célébrée avec le Père Archimandrite Cornel Dîrle et les six autres prêtres présents.

L’homélie de Mgr Ioan a présenté les différentes dimensions de la croix, de la dimension matérielle de la Croix portée par Jésus avec la signification historique de trouver la croix sur le Golgotha, à travers l'implication de sainte Hélène, mère de l'empereur Constantin, à la dimension symbolique de la Croix, "axe de l'univers à sauver, grâce apportée par le Christ qui s'étend dans la création (...), symbole chrétien, synthèse de notre foi, signe d'appartenance".

Mgr Ioan a remercié Mère Eliane au nom du Cardinal Lucian pour l'implication et le dévouement exemplaires

L'agape fraternelle a mis en lumière, une fois de plus, la manière simple et conviviale d'être ensemble.

A suivi la rencontre de la Fraternité Saint-Elie avec PS Joan. Ce fut l'occasion d'un échange approfondi sur la manière de vivre la recherche de l'Unité des Chrétiens, sans faire de prosélytisme ; tous ont participé activement.

Tu es vivant, Seigneur Dieu d'Israël, devant qui je me tiens !







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu